چیلر هواخنک در سالیان اخیر نزد پیمانکاران و کارفرمایان مشغول در بخش های مختلف یک پروژه ساختمانی از محبوبیت بالایی جهت تکمیل سیستم تهویه مطبوع برخوردار شده است. در حالت کلی از نظر تجهیزات تهویه مطبوع مرکزی را می توان به دسته های زیر تقسیم بندی کرد:
مولد برودت مانند انواع چیلر از جمله چیلر جذبی، چیلر تراکمی و چیلر سانتریفیوژ و همچنین یونیت بیرونی سیستم VRF
مولد حرارت از جمله بویلر و وکیوم بویلر
توزیع کننده ی حرارت و برودت مانند فن کویل و هواساز
انتقال دهنده ی سیال انتقال حرارت از جمله لوله ها و پمپ ها
تجهیزات کنترل سیستم تهویه مطبوع از جمله شیر کنترل، شیر PICV و ترموستات فن کویل
طرز کار چیلر هواخنک
نام چیلر هواخنک را بنا به نوع خنک سازی کندانسور انتخاب کرده اند چراکه در این سیستم، کندانسور با گردش اجباری هوای ایجاد شده توسط فن و الکتروموتور از روی کویل های کندانسور خنک می شود. چیلر هواخنک از سیکل سرمایش رایج استفاده می کند و همانند دیگر سیستم های تراکمی با مصرف انرژی برق به تولید برودت می پردازد.
مزایای چیلر هواخنک
به دلیل بسته بودن سیستم، نیازی به آب جبرانی و سختی گیری آن نیست و همین مزیت با عث شده است که با توجه به بحران کم آبی و مشکلا تعمیرات و نگهداری چیلر های آب خنک، اقبال عمومی به سمت چیلر هواخنک بیشتر باشد. چیلر هواخنک می تواند در محیط های با رطوبت نسبی بالا عملکرد مناسبی داشته باشد و گستره ی جغرافیایی بالایی را پوشش می دهد. این دستگاه را می توان به صورت دائم فصل کار مورد استفاده قرار داد و فقط کافیست فن های کندانسور را دور متغییر انتخاب کرد و با یک سنسور پروب داده های دمایی محیط را به کنترلر چیلر جهت صدور فرامین مشخص انتقال داد.
اجزای چیلر هواخنک
کمپرسور
کندانسور
فن کندانسور
شیر انبساط
اواپراتور
تابلو برق و سیستم کنترلی
نحوه انتخاب چیلر هواخنک
به صورت سر انگشتی می توانید متراژ مفید پروژه را بر عدد ۳۰ تقسیم کنید و تناژ حدودی دستگاه را به دست آورید ولی توصیه می شود که با یک کارشناس خبره در این زمینه مشورت کنید. ظرفیت چیلر هواخنک با توجه به دمای محیط بیرون و اقلیم تغییر می کند و در تمام اطلاعاتی که در کاتالوگ های استاندارد تامین کنندگان درج شده است جهت دمای محیط تابستان ۳۵ درجه ی سانتیگراد طراحی و آماده شده است. در بسیاری از مواقع و در اقلیم های مختلف این دما در فصل تابستان بالاتر می رود و باید محاسبات دقیقی با استفاده از نرم افزارهای محاسبات بار برودتی ساختمان صورت گیرد.
انواع کندانسور هواخنک
کندانسور های هواخنک در سه مدل مختلف طراحی و ساخته می شوند:
کندانسور متشکل از لوله های مس و پره های آلومینیومی – که در محیط های با رطوبت بالا در محل جوش مس و آلومینیوم احتمال خوردگی بالایی به وجود می آید. این مدل کندانسور از محبوبیت بالایی در بین تامین کنندگان برخوردار است و به صرفه و اقتصادی است.
کندانسور تمام مس – در محیط های با رطوبت بالا و احتمال خوردگی زیاد می توان از کندانسور تمام مس استفاده کرد که هزینه ی اولیه آن مراتب بسیار بالاست.
کندانسور میکروچنل آلومینیوم فین- این نوع کندانسور در سالیان اخیر در اروپا توسعه داده شده است که وزن کمتری دارد، در مقابل خوردگی مقاوم است و قیمت پایین تری دارد. از طرفی هم ضریب انتقال حرارت آن پایین تر است و تعمیرات آن بسیار سخت و پر هزینه است.
چیلر هواخنک با کندانسور جدا
یکی از ویژگی های چیلر هواخنک اینست که می توان کندانسور آن را از دستگاه جدا کرد به این مدل Remote Condenser می گویند و در مواقعی که مشکل در محل قرار گیری دستگاه وجود دارد یا اقلیم به گونه ای است که علاوه بر رطوبت بالا با شرایط سخت آب و هوایی مانند طوافان شن یا گرد و غبار مواجه ایم می توانیم جهت حفاظت از قسمت های کلیدی دستگاه مانند کمپرسور و اواپراتور، آنها را به فضای بسته انتقال دهیم و فقط کندانسور را در فضای بیرون نصب کنیم.
سرمایش رایگان
قابلیت فری کولینگ Free Cooling را می توان در چیلر هواخنک و در کاربرد های دائم فصل کار فراهم کرد. در عرف می توان گفت که قسمتی از اواپراتور در کنار کندانسور و در فضای بیرونی قرار می گیرد. سیستم کنترلی چیلر باید مجهز به سنسور های مختلف باشد تا دمای بیرون و دمای چیلد را به صورت لحظه ای اندازه گیری کند. در مواقعی که دمای هوای بیرون مناسب خنک سازی آب در گردش مدار است، چیلر به شیر کنترل فرمان میدهد و آب وارد اواپراتور در کنار کندانسور می شود. فن های کندانسور، هوا را از روی اواپراتور عبور می دهند و کمپروسر هم خاموش می شود. این روش در مواقعی که نیاز به عملکرد در تمام فصول باشد از کارایی بالایی برخوردار است و می تواند در بهینه سازی مصرف انرژی و افزایش عمر کمپرسور ها تاثیر بسزایی داشته باشد.