دلیل پرداختن به طرز کار داکت اسپلیت نگاه مثبت فعالان صنعت ساختمان به دستگاه داکت اسپلیت در چند سال اخیر است. در ابتدا داکت اسپلیت توسط شرکت های نه چندان مطرحی وارد کشور شد ولی با توجه به شرایط کشور و امکان واردات دستگاههای با کیفیت با برند های آمریکایی از جمله Rheem و Goodman ، استقبال زیادی از این نوع دستگاهها شد. ولی عدم توانایی در پوشش دهی فنی و خدمات پس از فروش و در مواقعی کلاهبرداری که اتفاق می افتاد ذهنیت در استفاده ازین محصول را با مشکل ایجاد کرد. تا اینکه برند های مطرحی همچون ال جی و سامسونگ به صورت جدی وارد این بازار شدند. و در کنار این شرکتها، برند های مطرح آسیایی نیز وارد بازار ایران شدند.
در یک یا دو سال اخیر با توجه به شرایط سخت تر واردات داکت اسپلیت به کشور، واردات داکت اسپلیت کاهش بسیار زیاد و تولید آن افزایش یافته است. اگر اداره ی استاندارد کشور زود تر عمل کند، استاندارد های مربوط به تولید داکت اسپلیت را تدوین کند و تجهیزات تست ظرفیت داکت اسپلیت را فراهم کند می توان به رشد و توسعه این محصول در بازار ایران و جلوگیری از خروج ارز امید فراوان داشت.
داکت اسپلیت از تجهیزات تهویه مطبوع بسایر محبوب در پروژه های ساختمانی است که مانند سیستم مینی چیلر و فن کویل جز تجهیزات سرمایشی مستقل ساختمانی به حساب می آید. در مقابل این سیستم سیستم های مرکزی مانند چیلر از جمله چیلر جذبی و چیلر تراکمی و سیستم VRF قرار می گیرد. این دستگاه می تواند با بویلر یا دیگ فولادی ( دیگ بخار) که به صورت مرکزی گرمایش را تامین می کند کار کند.
طرز کار داکت اسپلیت
داکت اسپلیت دستگاهیست که جز سرمایش DX یا انبساط مستقیم به حساب می آید و با استفاده از مایع مبرد، کمپرسور، کندانسور، اواپراتور و شیر انبساط و تجهیزات کنترلی عمل کند. دو بخش یونیت بیرونی و یونیت درونی با استفاده از لوله های مسی به یکدیگر متصل می شوند. مبرد کم فشار وارد اواپراتور می شود و در آن برای جوشیدن در فشار پایین حرارت هوای محیط را میگیرد، و هوای محیط را خنک می کند. هوا که به وسیله ی فن های یونیت بیرونی به دستگاه مکیده شده اند، از روی کویل اواپراتور عبور می کند و پس از خنک سازی از طریق کانالهای طراحی شده به فضاهای مختلف ارسال می شود و دمای محیط را تنظیم می کند. مبرد پس از آن وارد وارد کمپرسور می شود و تغییر فاز می دهد و سیال سوپر هیت به کندانسور وارد می شود. کندانسور داکت اسپلیت هواخنک است و به همین دلیل می تواند در محیط های با رطوبت بالا عملکرد بسیار مناسبی داشته باشد. پس از کندانسور مبرد وارد اکسپنشن ولو یا شیر انبساط می شود و دوباره جهت تکمیل و تکرار چرخه به یونیت داخلی که همان اواپراتور است منتقل می شود.
اجرای داکت اسپلیت
اجرای درست و اوصلی به افزایش عملکرد و افزایش طرز کار داکت اسپلیت می انجامد. قبل از اجرای داکت اسپلیت باید فضاها به طریق اصولی ظرفیت سنجی شود و دستگاههای مناسبی جهت هر فضا انتخاب گردد. پس از آن با استفاده از نرم افزار های داکت سایزینگ به طراحی کانالهای هوا با رعایت سرعت هوا و میزان هوادهی مورد نیاز می پردازیم. اگر در شریان اصلی کانال سرعت هوا پایین باشد، سایز کانال بالا می رود و هزینه ی های اجرایی افزایش می یاید و با توجه به افزایش افت فشار احتمال دارد هوا به درستی توزیع نگردد و از طرفی نیز اگر در دریچه های هوای خروجی سرعت بالا باشد، احتمال افزایش سطح صدا زیاد است و آسایش کاربر به مخاطره می افتد.
مصرف برق داکت اسپلیت
پس از کسب اطلاعات در خصوص طرز کار داکت اسپلیت، نگته ی بعدی مصرف برق داکت اسپلیت است. در صورتی که برای هر واحد کنتور برق ۳۲ آمپر تکفاز در نظر گرفته اید مصرف برق داکت اسپلیت از اهمیت بسایر بالایی برخوردار می شود. داکت اسپلیت به ظرفیت سه تن تبرید تک فاز نباید بیشتر از ۱۷ آمپر برق مصرف کند که در مدل های مجهز به اینورتر این میزان باید به مراتب کمتر باشد. در حالت کلی به ازای هر تن تبرید در حدود ۱.۲۵کیلووات باید مصرف برق باشد.
یعنی یک دستگاه سه تن تبرید ظرفیت آن معادل ۱۰.۵۶ کیلو وات سرمایشی است که اگر EER یا ضریب عملکرد دستگاه را ۲.۷ در نظر بگیریم باید ۳.۸۲ کیلو وات برق مصرف کند. معادل ۳۸۲۰ وات که با توجه به فرمول توان مساویست با آمپر ضرب در ولتاژ در دستگاههای تکفاز میزان آمپر مصرفی مساویست با ۱۷ آمپر. در دستگاههای کم مصرف این میزان تا ۹ آمپر نیز قابل کاهش است که عدد قابل توجهی است.