از سپتیک تانک ها بطور گسترده ای در واحدهای مسکونی و ویلایی، مجتمع های مسکونی و اداری، کارگاه های عمرانی و ساختمانی، کارخانجات تولیدی و صنعتی، هتل ها، رستوران ها، و مجتمع های تفریحی و ورزشی استفاده می شود.
اجزای مهم هر سپتیک تانک عبارتند از:
سیستم ورودی فاضلاب: شامل لوله و بافل (میانگیر) ورودی است.
مخزن اولیه سپتیک تانک: که بیشترین حجم سپتیک تانک را به خود اختصاص داده و معمولا 70-60 درصد حجم کل سپتیک تانک مربوط به این بخش است.
دیواره جداکننده: که باعث جلوگیری از ورود لجن و چربی و روغنهای شناورشده به مخزن زلال سازی می شود.
مخزن زلال سازی: این مخزن تقریبا 30 درصد حجم کل سپتیک تانک را شامل شده و در آن فاضلاب عاری از مواد قابل ته نشینی و شناوری تجمع می یابد.- خروج بیو گاز (تهویه): از طریق این مجرا گازهای تولید شده ناشی از فرآیندهای بی هوازی تصفیه فاضلاب که عمدتا متان است از سپتیک تانک خارج می گردد.
سیستم خروجی فاضلاب: شامل بافل و لوله خروجی سپتیک تانک می باشد.
مکانیزم عملکرد سپتیک تانک:
ابتدا فاضلاب از طریق لوله ورودی وارد بخش اول سپتیک تانک می شود. این بخش که توسط یک دیواره جدا کننده از بخش دوم مخزن جدا شده است، حجمی معادل دو سوم از کل حجم سپتیک تانک را شامل می شود. با ورود فاضلاب به این بخش، مواد معلق و ذرات خارجی به سبب وزن بیشتر خود به سمت پایین حرکت کرده و در کف مخزن ته نشین می شوند. روغن و چربی ها نیز به دلیل اینکه دارای وزن مخصوص کمتری نسبت به فاضلاب هستند، به سمت بالا حرکت نموده و بر روی سطح شناور می گردند.
تجمع مواد ته نشین شده در کف مخزن باعث ایجاد توده ای از لجن شده و میکروارگانیسم ها و باکتری ها در آن تکثیر یافته و رشد می کنند. واکنش های بیولوژیکی که در جریان تکثیر و رشد آنها اتفاق می افتد باعث می شود که مواد آلی آلاینده تجزیه شده و فاضلاب تصفیه گردد. انجام این واکنش ها همچنین سبب تبدیل حجم قابل توجهی از لجن به بیوگاز و کاهش حجم لجن می شود. بیوگاز تولید شده که عمدتاً متان است از طریق لوله خروج بیوگاز از سپتیک تانک خارج می گردد.
در ادامه پساب بخش اول با عبور از مسیر ارتباطی تعبیه شده در دیوار جداکننده، وارد بخش دوم سپتیک تانک می وارد بخش دوم سپتیک تانک می شود. در این بخش ذرات بسیار ریز چربی و روغنی که در فاضلاب باقی مانده باشد، بر روی سطح شناور می گردند. در نهایت پساب زلال شده از طریق لوله خروجی از سپتیک تانک خارج می شود.
لجن انباشته شده در سپتیک تانک پس از حدود دو سال نیاز به تخلیه دارد. به هنگام تخلیه بهتر است، کمی از لجن را در سپتیک تانک باقی گذاشت. زیرا این لجن حاوی میکروارگانیسم ها و باکتری های موثر در تصفیه بوده و تخلیه کامل آنها باعث طولانی شده زمان راه اندازی مجدد بخش بیولوژیکی سپتیک تانک می شود.
از نظر ساختمان می توان گفت سپتیک تانک پلی اتیلن مخزنی است که توسط حداقل یک دیواره به دو بخش نامساوی تقسیم شده است. در بخش اول سپتیک تانک پلی اتیلن مواد و ذرات درشت ته نشین شده و در کف مخزن پلی اتیلن انباشته می شوند. چربی ها و روغن های شناور نیز بر روی سطح مایع درون سپتیک تانک پلی اتیلن تجمع می نمایند
تعریف سپتیک تانک | خلاصه و مفید : در حقیقت سپتیک تانک دستگاهی است که سر راه چاه جذبی قرار گرفته و اجازه پخش شدن فاضلاب جامد تولید شده توسط منبع تامین فاضلاب درون خاک و کور شدن سوراخ های چاه را نمی دهد . در حقیقت بواسطه تشکیل کلونی باکتری های بیهوازی درون سپتیک تانک فاضلاب و قدرت تخریب بالای باکتری بی هوازی ، تمامی جامداتی که از منبع تامین فاضلاب خارج می شوند بعد از ورود به درون سپتیک تانک کاملا تجزیه شده و به آب روان تبدیل می گردد و نهایتا این پساب بد بو و کدر یا باید به چاه جذبی هدایت گردد و یا در مناطقی که قدرت جذب چاه صفر است یا سطح آب زیرزمینی بالاست به دو روش استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب و تخلیه توسط ماشین فاضلاب از سیستم دفع گردد . نتیجه اینکه از پساب خروجی از سپتیک تانک فاضلاب حتی سپتیک تانک پلی اتیلن نمیتوان برای مصاف کشاورزی استفاده نمود .
جنس بدنه سپتیک تانک : جنس بدنه ستیک تانک و در نتیجه قیمت سپتیک تانک پارامتر مهمی در تصمیم گیری اغلب پیمانکاران و کارخانجات صنعتی برای انتخاب شرکتی است که می تواند گره از مشکل فاضلاب ایشان باز کند . اغلب پیمانکاران بیشتر به دنبال سرعت در اجرای پروژه تصفیه فاضلاب خود هستند در این صورت بهترین نوع سپتیک تانک فاضلاب ، سپتیک تانک پلی اتیلنی می باشد . در بعد کیفیت نیز سپتیک تانک پلی اتیلن بهترین نوع سپتیک تانک می باشد ولی در بحث قیمت بهترین نوع سپتیک تانک ، سپتیک تانک بتنی پیش ساخته خواهد بود . همچنین در مکان هایی که سپتیک تانک می بایست بصورت دمونتاژ تولید و نصب گردد حتما می بایست از سپتیک تانک فایبرگلاس استفاده نمود .
میکروارگانیسم موجود در فاضلاب در شرایط بی هوازی بخشی از مواد آلاینده را تجزیه نموده و باعث کاهش بار آلودگی فاضلاب درون سپتیک تانک می گردد. دیواره تعبیه شده بین ناحیه اول و دوم سپتیک تانک پلی اتیلن باعث ممانعت از عبور مواد ته نشین شده و چربی های شناور ناحیه اول به ناحیه دوم می گردد .
بدین صورت پساب زلال شده درون سپتیک تانک پلی اتیلن به بخش دوم منتقل شده و در نهایت پساب سپتیک تانک پلی اتیلن از طریق یک لوله خروجی از مخزن سپتیک تانک بیهوازی خارج می گردد. پساب خروجی معمولاً وارد چاه جذبی می گردد.
همچنین از سپتیک تانک پلی اتیلن جهت پیش تصفیه، تصفیه بیهوازی فاضلاب، متعادل سازی و یا ایستگاه پمپاژ فاضلاب استفاده می شود .
در ادامه بر سپتیک تانک پلی اتیلن بیشتر تمرکز می نمائیم .
پلی اتیلن چیست؟ پلی اتیلن دوجداره و پلی اتیلن تک جداره (پلی اتیلن دو تا هفت لایه) چه تفاوت هایی با هم دارند؟
پلی اتیلن (PE) پلیمری از خانواده پلاستیکها با قابلیت ذوب شدن و قالب گیری است. این پلیمر از پلیمریزاسیون اتیلن که گازی بی رنگ و متشکل از دو اتم کربن و چهار اتم هیدروژن می باشد، به دست می آید. مهم ترین مشخصه های پلی اتیلن که در تولید محصولات پلیمری تاثیر گذار است، جرم مولکولی و دانسیته می باشد.
جرم مولکولی پلی اتیلن وابستگی مستقیم به تعداد مونومر اتیلن موجود در ساختمان آن دارد. از این نظر پلی اتیلن به چندین دسته تقسیم می شود.
پلی اتیلن سنگین (RIGID PE) دارای تعداد مونومر بیشتر در ساختمان خود می باشد و پلی اتیلن سبک (MDPE) تعداد مونومر کمتری را در ساختمان مولکولی خود دارد. پلی اتیلن سنگین مقاومت بسیار بالایی در مقابل مواد شیمیایی و خورندگی داشته و بطور وسیعی در صنایع آب و فاضلاب و تولید محصولات مرتبط مورد استفاده قرار می گیرد.
اضافه کردن دوده یا کربن در فرآیند تولید محصولات پلی اتیلن باعث محافظت در مقابل اشعه ماوراء بنفش خورشید در طول فرآیند بهره برداری می گردد. این عامل مانع از تخریب محصولات پلی اتیلنی در اثر تابش نور خورشید می گردد.
پلی اتیلن مورد استفاده در تولید سپتیک تانک پلی اتیلن دوجداره تصفیه فاضلاب بی هوازی از نوع سنگین (HDPE 80 (EX3 بمنظور جوش و (HDPE 100 (EX3 بمنظور تولید مخزن می باشد که توسط شرکت پتروشیمی امیرکبیر و یا پتروشیمی اراک تامین می گردد.
طبق استاندارد DIN 8074 این محصول قابلیت تحمل 4 نیوتن بر میلیمتر مربع فشار در دمای 100 درجه به مدت 170 دقیقه را داراست.
این پلیمر حداقل زمان عمر 50 سال تحت فشار و دمای مناسب را دارا می باشد. جرم حجمی آن 944 کیلوگرم بر مترمکعب می باشد. بنابراین سپتیک تانک علیرغم برخورداری از استحکام بالا، از وزن فوق العاده کمتری نسبت به بتن برخوردار است .
ظرفیت های سپتیک تانک پلی اتیلن:
سپتیک تانک پلی اتیلن 5 متر مکعب ، سپتیک تانک پلی اتیلن 6 متر مکعب ، سپتیک تانک پلی اتیلن 7 متر مکعب ، سپتیک تانک پلی اتیلن 8 متر مکعب ، سپتیک تانک پلی اتیلن 10 متر مکعب ، سپتیک تانک پلی اتیلن 12 متر مکعب ، سپتیک تانک پلی اتیلن 15 متر مکعب ، سپتیک تانک پلی اتیلن 18 متر مکعب ، سپتیک تانک پلی اتیلن 20 متر مکعب ، سپتیک تانک پلی اتیلن 25 متر مکعب ، سپتیک تانک پلی اتیلن 30 متر مکعب ، سپتیک تانک پلی اتیلن 35 متر مکعب ، سپتیک تانک پلی اتیلن 40 متر مکعب ، سپتیک تانک پلی اتیلن 45 متر مکعب ، سپتیک تانک پلی اتیلن 50 متر مکعب ، سپتیک تانک پلی اتیلن 55 متر مکعب ، سپتیک تانک پلی اتیلن 60 متر مکعب ، سپتیک تانک پلی اتیلن 65 متر مکعب ، سپتیک تانک پلی اتیلن 70 متر مکعب ، سپتیک تانک پلی اتیلن 75 متر مکعب ، سپتیک تانک پلی اتیلن 80 متر مکعب ، سپتیک تانک پلی اتیلن 90 متر مکعب ، سپتیک تانک پلی اتیلن 100 متر مکعب
سپتیک تانک پلی اتیلن:
سپتیک تانک پلی اتیلن بعنوان پرتقاضاترین انواع سپتیک تانک فاضلاب در دو تیپ سپتیک تانک پلی اتیلن دوجداره و سپتیک تانک پلی اتیلن دولایه تولید می گردد . سپتیک تانک پلی اتیلن دوجداره قابلیت تحمل بار ترافیکی را دارا بوده و تا عمق 13.5 متر زیر زمین قابل دفن می باشد لیکن سپتیک تانک پلی اتیلن دولایه جهت دفن در خاک حتما می بایست توسط سازه نگهبان مورد محافظت قرار گیرد ..
در برخی از پروژه ها بدلیل تاکید کارفرما بر تحمل درجه حرارت بالاتر ار 80 درجه سپتیک تانک و مخزن پلی اتیلن دوجداره، نسبت به استفاده از مواد pp (پلی پروپیلن) اقدام می نماید که این موضوع باعث انحصار گروه ما در تولید سپتیک تانک پلی اتیلن، سپتیک تانک پلی پروپیلن، سپتیک تانک پلی اتیلن، سپتیک تانک فاضلاب دوجداره بیهوازی گردیده است.
مکان یابی سپتیک تانک
دور از مسیر نهرها و آبگیرها باشد، در سطحی هموار ساخته شود، سپتیک تانک در جهت مخالف وزش بادهای غالب ساخته شود چند نکته: طول انباره مستطیل شکل را ۲ تا ۴ برابر پهنای آن انتخاب می کنند. عمق موثر برای انباره سپتیک تانک باید ۱٫۲ متر باشد، عمق موثر سپتیک تانک عبارتست از فاصله آزاد فاضلاب تا کف تانک. فاصله سطح فاضلاب تا سقف انباره سپتیک تانک حداقل باید ۳۰ تا ۴۰ سانتی متر باشد. برای زلال سازی بهتر فاضلاب سپتیک تانک معمولاٌ سپتیک تانکها را دو یا سه مخزنه می سازند که حجم قسمت اول سپتیک تانک را دو برابر حجم قسمتهای بعدی طراحی می کنند. که این امر به منظور جلوگیری از نوسانات سطحی فاضلاب و طولانی تر کردن تخلیه لجن صورت می گیرد. ضریب تبدیل آب مصرفی به فاضلاب معمولاٌ برابر ۸۰ درصد در نظر گرفته می شود. میزان تولید فاضلاب با توجه به سرانه مصرف آب و ضریب تبدیل آن به فاضلاب برای زمان ماند ۱۲ تا ۱۵ ساعت (به دلیل عدم حضور پرسنل عملیاتی در طول روز) طراحی می گردد.
طرز ساخت فضای داخل سپتیک تانک
جریان فاضلاب بین دو مخزن سپتیک تانک توسط لوله های با قطر ۱۰ تا ۱۵ سانتی متر برقرار می گردد، ممکن است این امر بوسیله سوراخ هایی که در دیواره جداکننده سپتیک تانک به فاصله ۳۰ تا ۴۰ سانتی متر از سطح آزاد فاضلاب تعبیه می شند انجام گیرد تا مواد شناور از انباره فاضلاب سرریز نشود.
درون سپتیک تانک فاصله مرکز تا مرکز لوله ها و یا سوراخها ۳۰ سانتی متر در نظر می گیرند .
نصب سپتیک تانک به صورت دفنی :
الف) آماده سازی چاله نصب سپتیک تانک پلی اتیلن :
از مهمترین مراحل دفن سپتیک تانک پلی اتیلن زیرزمینی، آماده سازی چاله نصب قبل از قرار دادن سپتیک تانک پلی اتیلن در آن است.
درباره آماده سازی چاله محل نصب مخزن سپتیک پلی اتیلنی رعایت موارد زیر ضروری است:
1- چاله باید عاری از قطعه سنگ ها و اشیای سخت با ابعاد بزرگ باشد.
2- حتما باید شیب کف چاله صفر باشد.
3- اگر خاک چاله استحکام لازم جهت تحمل وزن سپتیک تانک پلی اتیلن را داشته باشد، خاک مربوطه متراکم می شود (با تراکم حدود %95) و در غیر اینصورت باید از بتن مگر برای تقویت تراکم کف چاله استفاده کرد. علت این موضوع این است که در صورت نشست خاک زیر مخزن سپتیک پلی اتیلن تراز ورودی و خروجی سپتیک تانک پلی اتیلن از بین می رود و در حقیقت یکی از اصلی ترین و اساسی ترین شرایط فعالیت سپتیک تانک پلی اتیلن یعنی ثقلی کار کردن دستگاه سپتیک از بین خواهد رفت .
4- در صورت بتن ریزی کف چاله محل نصب سپتیک پلی اتیلن ، باید حداقل بتنی به ارتفاع 10-15 سانتیمتر ریخته شود.
5- ابعاد محدوده آماده سازی شده زیر سپتیک تانک پلی اتیلن (چه خاک متراکم شده ، چه بتن) از طول و عرض حتما باید حدود 1 متر بزرگتر از ابعاد خود سپتیک تانک پلی اتیلن باشد.
6- دیواره های چاله کمی شیب دار باشند، که به هنگام کار کردن تیم نصب سپتیک پلی اتیلن درون چاله خطری از بابت ریزش خاک به درون چاله وجود نداشته باشد.
ب) جابجایی صحیح سپتیک تانک پلی اتیلن :
دستگاه سپتیک تانک پلی اتیلن با رعایت اصول لازم در کارخانه بارگیری شده و تحویل مشتری می گردند. لذا لازم است هنگام تخلیه بار و همچنین انتقال سپتیک تانک پلی اتیلن به درون چاله و جاسازی آن در چاله حتما مواردی رعایت شود تا سپتیک تانک پلی اتیلن صدمه نبیند. اهم موارد به شرح ذیل می باشند:
1- هنگام بلند کردن سپتیک تانک پلی اتیلن از روی وسیله نقلیه، حتما از کمربند نخی استفاده گردد.
2- هنگام برداشتن سپتیک تانک پلی اتیلن از روی وسیله نقلیه و همچنین موقع انتقال آن به درون چاله همیشه تعادل سپتیک تانک پلی اتیلن حفظ گردد.
3- دستگاه های سپتیک تانک پلی اتیلن دارای پایه هستند بنابراین گذاشتن سپتیک تانک پلی اتیلن روی زمین یا درون چاله حتما به آرامی صورت پذیرد.
ج) وصل کردن اتصالات سپتیک تانک پلی اتیلن :
1- تمام انشعابات ورودی و خروجی سپتیک تانک پلی اتیلن بعد از جایگذاری سپتیک تانک پلی اتیلن در چاله وصل می شوند. البته جهت سهولت در فرآیند خاک ریزی و متراکم کردن خاک می توان انشعابات را مرحله به مرحله وصل کرد ولی در صورت باز ماندن سر انشعابات در مراحلی از دفن، باید مراقب بود که از جای انشعابات خاک وارد سپتیک تانک پلی اتیلن نشود.
2- حتما باد دقت نمود که روی لوله های انشعابات ، خاک با حجم زیاد یکدفعه ریخته نشود و یا حتی در این بخش ها از آجر و بتن بابت حفاظت استفاده گردد که مانع هر گونه فشار به این مناطق شود.
د) پر کردن اطراف سپتیک تانک پلی اتیلن :
1- جهت سهولت در پر کردن اطراف سپتیک تانک پلی اتیلن و انجام صحیح عمل کمپکت، حتما دور تا دور سپتیک تانک پلی اتیلن فضایی در حدود نیم متر وجود داشته باشد،
2- برای پر کردن زیر سپتیک تانک پلی اتیلن و اطراف سپتیک تانک پلی اتیلن می توان از مصالح زیر استفاده کرد:
• شن و ماسه درشت (Coarse sand or squeegee)
• شن نخودی (Pea gravel)
• خرده سنگ ها (Crushed and screened rock chips)
3- در پر کردن زیر و اطراف سپتیک پلی اتیلنی هرگز نباید از مصالح زیر به هیچ وجه استفاده کرد:
• آسفالت کنده شده از سطح زمین
• نخاله های ساختمانی
• خرده سنگ ها با لبه های تیز
4- اندازه مصالح ریخته شده دور سپتیک تانک پلی اتیلن از 15–20 میلیمتر تجاوز نکند
5- مواد مجاز بیان شده در بالا جهت پر کردن اطراف سپتیک تانک پلی اتیلن ، در لایه های 30 سانتی متری دور سپتیک تانک پلی اتیلن ریخته شده و هر لایه تا درصد تراکم استاندارد (حدود %95) کمپکت شود. لازم به ذکر است که حتما زیر سپتیک تانک پلی اتیلن هم کامل پر شود و فضای خالی باقی نماند.
6- هنگام پر کردن اطراف سپتیک تانک پلی اتیلن به هیچ وجه نباید مصالح ، مستقیما روی سپتیک تانک پلی اتیلن ریخته شود.
7- پر کردن و کمپکت با مصالح گفته شده باید تا 30 سانتی متر بالای تاج سپتیک تانک پلی اتیلن ادامه داشته باشد.
8- برای پر کردن عمق دفن باقی مانده، از خاک معمولی منطقه می توان استفاده کرد.
9- وسایل مکانیکی سنگین (مثل لودر و کمپرسی و ...) به هیچ وجه بر روی محل دفن سپتیک تانک پلی اتیلن حرکت نکنند ، اگر قرار است که سپتیک تانک پلی اتیلن در جایی نصب شود که بار ترافیکی موجود باشد ، می بایست با مشورت همکاران بمنظور تقویت پروفیل های تابیده شده حول محور مخزن سپتیک پلی اتیلن و یا با مشورت مهندسین مشاور تمهیداتی جهت اجرای بتن مسلح یا افزایش ارتفاع خاک متراکم روی سپتیک تانک پلی اتیلن اتخاذ گردد ولی در کل توصیه می شود که سپتیک تانک پلی اتیلن در جایی نصب شود که حدالامکان بار ترافیکی نداشته باشیم.
11- اطراف آدم روهای (دریچه بازدید) سپتیک تانک پلی اتیلن تا سطح زمین با بتن ، آجر و یا حفاظ های فلزی محافظت شوند و در صورتیکه بار زیادی روی سپتیک تانک پلی اتیلن نباشد می توان از همان مصالح مناسب برای پر کردن اطراف سپتیک تانک پلی اتیلن استفاده کرد و با کمپکت مناسب ایمنی اطراف آدم روها را تامین نمود.
ه) نصب سپتیک تانک پلی اتیلن در جایی که آب زیرزمینی موجود است :
در مناطقی که آب زیرزمینی دارد برای نصب سپتیک تانک پلی اتیلن حتما باید تمهیدات ویژه ای اتخاذ گردد که در ذیل به برخی از آنها اشاره می کنیم
1- اگر آبی در چاله نصب سپتیک تانک باشد حتما قبل از عملیات جایگذاری تخلیه گردد .
2- زیر سازی چاله باید با استحکام بیشتری صورت گیرد تا بعد از بارگذاری موجب نشست خاک زیر پایه های سپتیک تانک پلی اتیلن نگردد .
3- با استفاده از حایل هایی مانع ورود آب به داخل چاله سپتیک تانک شوید .
4- برای جلوگیری از بلند شدن سپتیک تانک پلی اتیلن می توان از وزنه هایی با تسمه های مخصوص استفاده کرد .
5- عمق آب زیر زمینی نباید بیش از 2 متر بالای سپتیک تانک پلی اتیلن باشد .
مزایا سپتیک تاتک پلی اتیلن:
سپتیک تانک پلیاتیلنی در ظرفیتهای 2 تا 100 مترمکعب تولید می شود . شکل سپتیک تانک پلی اتیلنی بصورت استوانه افقی یا استوانه عمودی در قطرهای 1 متر تا 3 متر و در طولهای 1 متر تا 24 متر قابل تولید است .
مزیتهای سپتیک تانک پیش ساخته دوجداره پلی اتیلنی
مهمترین مزایای سپتیک تانک پلی اتیلن آماده عبارتند از : ١ـ سیستم آماده ٢ـ نصب ساده سپتیک تانک پلی اتیلن ٣ـ تصفیه دائم ۴ـ آب بندی کامل سپتیک تانک پلی اتیلن ۵ـ داشتن محیطی سالم و بهداشتی ۶ـ عدم صدمه در حوادثی مانند زلزله و دیگر مزایای سپتیک تانک پلی اتیلن بدین قرار است:
مهمترین مزایای دیگر این سپتیک تانکها عبارتند از:
۱- استحکام بسیار بالای جداره و امکان مدفون کردن آنها
۲- مقاومت بسیاربالا در مقابل خوردگی و مواد شیمیایی
۳- سهولت و سرعت در نصب به سبب وزن کم
۴- قابلیت ساخت آنها در ابعاد دلخواه
۵- دارا بودن پوشش ضد UV
البته مزایای هر یک از انواع سپتیک تانک باعث شده که با توجه به ملاحظات و شرایط محل اجرا از سپتیک تانک پلی اتیلنی یا بتنی استفاده شود. شکل سپتیک تانک پلی اتیلنی بصورت استوانه افقی و سپتیک تانک پیش ساخته بتنی بصورت استوانه عمودی است.
دستگاه سپتیک تانک از نگاهی دیگر
دستگاه سپتیک تانک فاضلاب که به نام سپتیک تانک نیز شناخته می شود به عنوان یکی از روش های معمول در تصفیه فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرد.
نکته مهم: معمولا استفاده از سپتیک تانک پلی اتیلن یا سپتیک تانک پیش ساخته بتنی به علت راندمان پایین تصفیه آن برای حجم های پایین تصفیه فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرد برای حجم های متوسط و بالا از پکیج تصفیه فاضلاب استفاده می گردد.
سه نوع سپتیک تانک پلی اتیلن، سپتیک تانک فایبرگلاس و سپتیک تانک بتنی پیش ساخته توسط طراحی و تولید می گردد.
از مهمترین ویژگی های دستگاه سپتیک تانک (Septic Tank) یا مخزن سپتیک تانک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• مناسب جهت تصفیه پساب واحدهای کوچک
• هزینه پایین ساخت، نصب و راه اندازی
• هزینه پایین نگهداری و تعمیرات
• بدون تجهیزات متحرک و الکترومکانیکال
• بدون نیاز به مصرف انرژی
• پایین بودن فضای اشغالی به علت مدفون بودن
• قابل نصب در هر عمقی متناسب با پروژه
توضیحات فنی و تکنیکی سیستم تصفیه فاضلاب با سپتیک تانک پیش ساخته یا سپتیک تانک آماده
برای جوامع کوچک که امکان جمع آوری، انتقال و تصفیه فاضلاب و پساب وجود ندارد سیستم سپتیک تانک (Septic System) اعم از سپتیک تانک بتنی پیش ساخته یا سپتیک تانک پلی اتیلن برای تصفیه پساب، اقتصادی ترین روش تصفیه فاضلاب میباشد.
اگر چه از مخزن سپتیک تانک عمدتا برای واحدهای مسکونی منفرد و دیگر واحدهای اجتماعی استفاده میشود اما سپتیک تانک بزرگتر آن برای مجتمع های مسکونی بزرگ نیز مورد استفاده قرار میگیرد. معمولا مخزن سپتیک به محفظه های متعدد (معمولا ۲ تا ۳ بخش) تقسیم میگردند و به نحوی طراحی میگردند که زمان ماند فاضلاب و پساب در آنها بین ۱ تا ۳ روز باشد. ارتباط بین مخزن سپتیک به وسیله سوراخی که در دیواره جداکننده (بافل یا سپریتور) تعبیه شده است انجام میگیرد.
کاربرد سپتیک تانک:
- استفاده از سپتیک تانک بمنظور تصفیه فاضلاب واحدهای کوچک، ویلا، آپارتمان ها و مجتمع های مسکونی
- استفاده از سپتیک تانک بمنظور تصفیه فاضلاب رستوران ها و واحدهای غذاخوری
- استفاده از سپتیک تانک بمنظور تصفیه فاضلاب هتل ها و کارگاه های کوچک
- استفاده از سپتیک تانک بمنظور تصفیه فاضلاب کمپ های تفریحی
- استفاده از سپتیک تانک بمنظور تصفیه فاضلاب شهرک های ویلایی
نکات مهمی که در استفاده از سپتیک تانک برای تصفیه فاضلاب و تصفیه پساب باید مورد توجه قرار گیرد به شرح ذیل میباشد:
- چون در داخل سپتیک تانک شرایط بی هوازی تشکیل می گردد و دراثر تجزیه بی هوازی همیشه مقادیر قابل توجهی گازکربنیک (CO2) ، سولفید هیدروژن (H2S) و سایر گازهای نسبتا بدبو متصاعد می گردد بنابراین برای خروج این گازها باید سپتیک تانک مجهز به سیستم تخلیه مناسب باشد لذا وجود ونت تخلیه گازهای بیهوازی ضروری به نظر می رسد.
- با توجه به تجمع گرانول ها و ذرات درشت دانه در داخل محفظه های سپتیک تانک، برای هر محفظه یک منهول(Manhole) جهت تخلیه و تمیز کردن این مخازن درنظر گرفته شود بدین منظور گروه صنعتی با تعبیه دو دریچه بازدید و منهول تخلیه این امکان را فراهم نموده است.
- هیچ ماده ضدعفونی کننده ای نباید به داخل سپتیک تانک وارد شود.
- خروجی سپتیک تانک ها در اکثر موارد استانداردهای تخلیه به محیط زیست را نخواهد داشت بنابراین در صورتی که حجم پساب قابل توجه باشد (بیش از ۱۰ مترمکعب بر شبانه روز)، تصفیه پیشرفته تر فاضلاب نیز باید مدنظر قرار گیرد.
سپتیک تانک های در ظرفیت های مختلف و بستگی به شرایط محل پروژه، با مصالح بتن مسلح، پلی اتیلن و فایبرگلاس (FRP) عرضه می گردند.
تفاوت انواع سپتیک تانک پلی اتیلن به لحاظ نوع لوله مورد استفاده در تولید سپتیک تانک پلی اتیلن:
نکته مهم در تولید سپتیک تانک آگاهی تولید کننده از شرایط استفاده خریدار می باشد. بعنوان مثال چنانچه بار ترافیکی روی یک مخزن سپتیک تانک وجود داشته باشد نوع متریال و میزان پلی اتیلن مورد استفاده در ساخت یک دستگاه سپتیک تانک متفاوت خواهد بود با زمانی که این شرایط برای سپتیک تانک پلی اتیلن فراهم نیست. لازم بذکر است سپتیک تانک پلی اتیلن دوجداره می تواند بصورت سپتیک تانک پلی اتیلن با ضخامت بدنه 6 سانتیمتر تا سپتیک تانک پلی اتیلن با ضخامت بدنه 16 سانتیمتر تولید و روانه بازار گردد.
بهره برداری از سپتیک تانک:
زمان تخلیه سپتیک تانک بطور معمول و در شرایطی که ظرفیت سپتیک تانک خوب محاسبه شود و از ریختن مواد غیر از فاضلاب جلوگیری شود، حدود یک سال مناسب خواهد بود. از ریختن مواد ضد عفونی کننده به داخل سپتیک تانک به علت از بین بردن باکتری ها خودداری شود.
تمام لجن نباید از سپتیک تانک تخلیه گردد زیرا مقداری لجن برای شروع مجدد فعالیتهای میکروب لازم می باشد.
تصفیه شده خروجی از سپتیک تانک:
پساب خروجی سپتیک تانک را بر حسب نفوذ پذیری زمین به دو طریق دفع می کنند:
1. در زمین های با نفوذ پذیری زیاد، ترانشه ای به عمق ۴۵ سانتی متر حفر کرده و پساب سپتیک تانک را در آن تخلیه می کنند. زمین های با نفوذپذیری کم، فاضلاب خروجی از سپتیک تانک را به داخل چاه جذبی هدایت می کنند
2. در صورتیکه زمین از نفوذپذیری کمی برخوردار باشد باید با ایجاد ترانشه هایی پر از شن و ماسه دانه بندی شده سطح تماس فاضلاب با زمین را افزایش داد.
تاثیر ظرفیت نفوذپذیری زمین در محاسبه ظرفیت سپتیک تانک
ظرفیت نفوذپذیری زمین برای فاضلاب کمتر از آب است، زیرا مواد اضافی موجود در فاضلاب سپتیک تانک موجب بوجود آمدن مواد ژله ای می شود. بنابر تعریف، مدت زمانی که لازم است سطح آب در داخل چاله ای به ابعاد ۳۰ در ۳۰ سانتی متر و عمق ۴۵ سانتی متر، به اندازه ۲٫۵ سانتی متر پایین رود، ظرفیت نفوذ پذیری زمین گفته می شود.
نکته: قبل از انجام آزمایش زمین محل آزمایش را باید خیس کرد و آزمایش را انجام داد.
بهنگام استفاده از لوله زهکش بمنظور جذب پساب خروجی از سپتیک فاضلاب ، سطح زمین لازم برای جذب فاضلاب سپتیک تانک تصفیه شده بصورت زیر محاسبه می شود.
با داشتن زمان جذب در صورتیکه از لوله سوراخدار و ترانشه جهت دفع فاضلاب استفاده می شود، می توان از رابطه زیر استفاده نمود.
Q =۱.۳/Ta + ۷.۵ Q : دبی فاضلاب یا بار سطحی فاضلاب وارد بر سطح جذب کننده بر حسب m3/m2.d از سطح کف ترانشه Ta : زمان جذب بر حسب دقیقه
برای تداوم عمل تصفیه و تسریع واکنشهای بیولوژیکی توسط باکتری های هوازی عمق ترانشه را خیلی کم و حدود ۹۰-۴۵ سانتی متر در نظر می گیرند، قطر لوله های پخش که در کف ترانشه نصب می شوند حدود ۱۰ سانتی متر و طول آن برای واحد های کوچک ۱۰۰ متر است. جنس لوله های پخش کننده فاضلاب معمولاٌ سفال می باشد. شیب لوله ها اگر ۱۰۰ متر باشد ۳/. درصد و اگر ۳۰۰-۱۰۰ متر باشد، ۵/. درصد انتخاب می گردد. حداقل فاصله بین دیواره دو ترانشه معمولاٌ یک متر انتخاب می گردد. در دفع فاضلاب در صافی های شنی معمولاٌ دو ردیف لوله استفاده می شود. ردیف بالا به قطر ۱۰ سانتی متر برای پخش فاضلاب در صافی و ردیف زیرین برای جمع آوری فاضلاب صاف شده تعبیه می گردد.
مقدار فاضلابی که در هر متر مربع از صافی شنی در روز می تواند عبور کند ۴۵ لیتر است که معادل زمان جذب در حدود ۲۳ دقیقه می باشد. عمق بستر ماسه ۷۵ سانتی متر است.
بهنگام استفاده از چاه جذبی بمنظور دفع پساب فاضلاب خروجی از سپتیک پلی اتیلنی در محاسبات نفوذپذیری چاه سطح کف چاه را در نظر نمی گیرند، همچنین برای جلوگیری از آلودگی آبهای زیر زمینی لازم است کف چاه حداقل ۳ - ۱٫۵ متر بالاتر از سطح آب زیر زمینی باشد .
در جواب اینکه سپتیک تانک فاضلاب چگونه باعث تصفیه فاضلاب می شود باید اینگونه گفت که سپتیک تانک تشکیل شده است از مخزن سرپوشیده ای که از فایبرگلاس، سنگ، بتن آرمه و یا پلی اتیلن ساخته شده و فاضلاب پس از ورود به مخزن و به علت کاهش سرعت جریان آن، قسمتی از مواد معلق خود را بصورت ته نشینی از دست می دهد و از سوی دیگر مخزن فاضلاب (تانک سپتیک فاضلاب) بیرون می رود . مواد ته نشین شده بصورت لجن در کف انباره سپتیک تانک با کمک باکتریهای بی هوازی هضم و تبدیل به مایع میشوند .
از این فرایند غیرهوازی در تصفیه فاضلاب، می توان بدون استفاده از تکنولوژی پیچیده و پرهزینه معمول ، تصفیه فاضلاب را با هزینه بسیار کمتر و به نحو مطلوبتری به انجام رساند . در این روش در صورتیکه به فاضلاب اکسیژن نرسد، باکتریهای هوازی فعالیت رشد و نمو خود را از دست داده و در عوض باکتریهای بی هوازی فعالیت خود را شروع می کنند . کار این باکتریها براین اساس است که اکسیژن مورد نیاز خود را از تجزیه مواد آلی و معدنی موجود در فاضلاب بدست می آورند و به عبارت دیگر این باکتریها برخلاف باکتریهای هوازی، مواد نامبرده را احیاء می کنند.
نتیجه این فعالیت ، تجزیه مواد آلی ناپایدار و تبدیل آنهابه نمکهای معدنی پایدار و نیز گازهایی از قبیل گاز هیدروژن سولفوره ، گاز متان ، گاز کربنیک و گاز ازت می باشد. به این ترتیب ، ترکیبات آلی موجود در سپتیک تانک فاضلاب توسط یک دسته از میکروارگانیسم ها به اسید استیک و گازهای دی اکسید کربن و هیدروژن تبدیل و سپس بوسیله دسته دیگری از میکروارگانیسم ها به گاز متان تبدیل می شود که گاز متان حاصله خود موجب از بین رفتن باکتریهای موجود می گردد .
سپتیک تانک پلی اتیلن
به طور کلی تصفیه فاضلاب در انباره های تعفن به طور ناقص انجام می گیرد و آنهم برای جمعیتی محدود. این تصفیه ناقص تنها موجب می شود که دفع فاضلاب به زمین آسانتر انجام گرفته و دفع آن به منابع طبیعی در روی زمین زیان کمتری را به محیط زیست وارد سازد ولی در هر صورت دارای معایب یک تصفیه ناقص می باشد. سپتیک تانک از نظر کار خود نیز دارای این عیب است که قسمتی از مواد ته نشین شده در کف انبار به علت تعفن و تولید گازها همراه این گاز به سطح فاضلاب در انباره آمده و موجب اختلال در کار سپتیک تانک می شود.
همچنین ممکن است این مواد همراه فاضلاب بیرون آید. از جمله مشکلاتی که در جمع آوری فاضلاب خام در سطح روستاها وجود دارد عدم جریان کافی فاضلاب در لوله ها می باشد. این مسأله باعث می شود سرعت کافی در لوله ها بوجود نیامده و به علت کم بودن سرعت، مواد معلق در لوله رسوب و سیستم از کار بیفتد. پیرو همین نقطه ضعف سیستم های جمع آوری فاضلاب متداول بوده که تصمیم به جمع آوری فاضلاب ته نشین شده از مخازن سپتیک گردید. پساب خروجی از مخزن که مواد معلق خود را در مخزن از دست داده است قادر خواهد بود با سرعت و شیب کمتری بدون مشکل در فاضلابروها جریان یابد.
قابل توجه است که فاضلابروی ساختمان که عمل جمع آوری فاضلاب تولیدی و انتقال آن را تا مخزن سپتیک تانک عهده دار است بر اساس فاضلابروهای متداول طراحی می شوند بنابراین لازم است که به مسأله حداقل سرعت و شیب در این فاضلابروها دقت شود. در صورتی که بتوان به حل این مسأله فائق شد و از طرفی بتوان موقعیت مخزن را طوری انتخاب نمود که چند خانه را با هم سرویس دهد می توان فاضلاب چند خانه را جمع آوری و به مخزن سپتیک تانک انتقال داد. مخزن سپتیک تانک برای مناطقی که جنس زمین غیر قابل نفوذ باشد و نتوان از چاههای جاذب سود جست و برای منازل و مؤسساتی که در نواحی روستایی و یا دور از دسترس شبکه های جمع آوری فاضلاب قرار دارند، می تواند یک روش قابل قبول تصفیه فاضلاب باشد. مخزن سپتیک تانک در واقع یک مخزن ته نشینی کوچک می باشد که به دلیل زمان ماند طولانی، فاضلاب در آن تحت اثر باکتریهای غیر هوازی به حالت معلق در می آید. سرپوشیده نمودن آن به منظور جلوگیری از مزاحمت بوی نامطبوع می باشد.نظر به اهمیتی که مخزن سپتیک در کاهش آلودگی و مواد آلی فاضلاب دارد، اغلب به عنوان یک راه حل موقت دفع فاضلاب بکار می رود. در این روش کلیه فاضلاب منزل بوسیله فاضلاب رو ساختمان وارد مخزن می گردد.
فعل و انفعالاتی که در مخزن سپتیک تانک صورت می گیرد عبارتست از پالایش ابتدایی فاضلاب که همان ته نشینی است، حتماً موادی که در مخزن ته نشین و یا رونشین می شوند مراحلی از تصفیه را می گذرانند که درباره آن نیز مختصری گفتگو خواهد شد. مخزن به نحوی طراحی می شود که فاضلاب ورودی به آن تقریباًبین یک تا سه روز باقی می ماند در مدت مذکور مواد معلق بالنصبه سنگین فاضلاب به صورت لجن در کف مخزن ته نشین شده و بیشتر مواد معلق سبک و از جمله روغن و چربی به تدریج به شکل کف غلیظی در سطح مایع شناور می گردد. وقتی که مقدار فاضلاب وارد مخزن می شود به اندازه هم حجم آن پساب از لوله خروجی دفع می شود. لجن ته نشین شده در کف مخزن در اثر فعالیت باکتریهای غیر هوازی تجزیه گردیده ایجاد گاز می نماید. نتیجه فعل و انفعالات مزبور، کاهش قابل ملاحظه حجم لجن می باشد و به همین دلیل معمولاً تخلیه لجن مخزن هر ۲ تا ۴ سال یکبار بر حسب زمان ماند اولیه ضرورت می یابد. در پساب مخزنی که صحیح طرح و اجرا شده است مواد معلق و تیرگی کمی وجود خواهد داشت معذالک هنوز کاملاً صاف نیست و بوی مخصوص فاضلاب می دهد. بعلاوه پساب مزبور احتمالاً از نظر بهداشت به علت در برداشتن باکتریهای بیماری زا، کیست و تخم کرمهایی که کاملاً از بین نرفته اند مخاطره انگیز می باشد. همزمان و متناوب با تجزیه لجن در مخزن فاضلاب گاز تولید می شود که به صورت حبابهای ریز به سوی سطح مایع صعود می نماید. گازهای مزبور در حین برخورد به فاضلاب وارده مولکولهای آن را با موجودات ریز که عامل اصلی عملیات تجزیه اند جذب می کنند. ذرات مزبور در سطح مایع تجمع یافته و به تدریج آن را سنگین و ضخیم می کند تا آنجه که کف مذکور در اثر افزایش وزن اندکی ریز سطح مایع قرار می گیرد. گسترش لایه های شناور گاهی به میزانی است که سطح زیرین آن حتی تا درون فاضلاب روی اصلی نیز ادامه می یابد. پیدایش این وضع معمولاً همزمان با افزایش لجن در کف مخزن است و نتیجتاً گذرگاه فاضلاب در داخل مخزن آنقدر کوچک می شود که فرصت کافی برای ته نشین شدن مواد معلق فاضلاب تازه تخلیه شده باقی نمی ماند و در نتیجه در پساب مخزن مقدار قابل توجهی مواد شناور مشاهده خواهد شد. اشکال مزبور را می توان با تخلیه و تنظیف منظم مخزن مرتفع کرد. از طرف دیگر صعود حبابهای گاز در درون مایع مخزن تا حدودی سیر طبیعی ته نشینی مواد جامد را مختل می کند. راه حل این مشکل ساختمان یک مخزن دو انباره است. به این ترتیب که مواد معلق سبک که از انباره اول خارج می شوند با شرایط مساعدتری در محیط آرام انباره دوم ته نشین می شوند.
این کار به خصوص در مواقعی که حجم لجن ته نشین شده زیاد و تجزیه بی هوازی سریعاً در حال گسترش است، بسیار موثر می باشد. لجن انباره دوم معمولاً یکنواخت تر و کف متشکله در آن کمتر از انباره اول است. مواد معلق، پساب چنین دستگاهی نیز کمتر از دستگاه یک مخزنه است. در حقیقت و با توجه به تعاریف فوق سپتیک تانک حوض ته نشینی ساده ایست که در آن فاضلاب با سرعتی کم و بطور مداوم در جریان است لذا مواد معلق ته نشین شده بصورت لجن در کف انباره با کمک باکتری های بی هوازی هضم میشود، و در نتیجه تبدیل به مواد آبکی و گازی شکل می گردد و از حوض خارج می شود لذا از مقدار لجنی که باید تخلیه شود کاسته می شودبطوریکه تخلیه لجن حداکثر یک بار درسال و در نهایت ۵ سال یکبار نیاز به خالی کردن پیدا می کند. نکته مهمی که باید حتماٌ رعایت شود این است که در تمام مدت مقدار فاضلابی که از سپتیک تانک خارج می شود برابر با مقدار فاضلابی باشد که وارد سپتیک تانک می شود.
مکان یابی سپتیک تانک:
دور از مسیر نهرها و آبگیرها باشد، در سطحی هموار ساخته شود، سپتیک تانک در جهت مخالف وزش بادهای غالب ساخته شود چند نکته: طول انباره مستطیل شکل را ۲ تا ۴ برابر پهنای آن انتخاب می کنند. عمق موثر برای انباره باید ۱٫۲ متر باشد، عمق موثر عبارتست از فاصله آزاد فاضلاب تا کف تانک. فاصله سطح فاضلاب تا سقف انباره حداقل باید ۳۰ تا ۴۰ سانتی متر باشد. برای زلال سازی بهتر فاضلاب معمولاٌ سپتیک تانک ها را دو یا سه مخزنه می سازندکه حجم قسمت اول را دو برابر حجم قسمتهای بعدی طراحی می کنند. که این امر به منظور جلوگیری از نوسانات سطحی فاضلاب و طولانی تر کردن تخلیه لجن صورت می گیرد. ضریب تبدیل آب مصرفی به فاضلاب معمولاٌ برابر ۸۰ درصد در نظر گرفته می شود. میزان تولید فاضلاب با توجه به سرانه مصرف آب و ضریب تبدیل آن به فاضلاب برای زمان ماند ۱۲ تا ۱۵ ساعت (به دلیل عدم حضور پرسنل عملیاتی در طول روز) طراحی می گردد.
طرز ساخت فضای داخل سپتیک تانک پلی اتیلن:
جریان فاضلاب بین مخازن توسط لوله های با قطر ۱۰ تا ۱۵ سانتی متر برقرار می گردد، ممکن است این امر بوسیله سوراخهایی که در دیواره جداکننده به فاصله ۳۰ تا ۴۰ سانتی متر از سطح آزاد فاضلاب تعبیه می شوند انجام گیرد تا مواد شناور از انباره فاضلاب سرریز نشود. فاصله مرکز تا مرکز لوله ها و یا سوراخها ۳۰ سانتی متر در نظر می گیرند. بمنظور خروج گازهای ایجاد شده از تجزیه فاضلاب در فضای سپتیک تانک، از لوله ای به قطر ۱۰ سانتی متر استفاده می شود. برای جلوگیری از ایجاد مزاحمت توسط بو ارتفاع لوله تهویه را حداقل ۱٫۵ متر بالاتر از ارتفاع بالاترین ساختمان در نظر می گیرند. همچنین برای جلوگیری از ورود و یا افتادن جانوران و پرندگان به لوله تهویه دو کار صورت می گیرد: یا در انتهای آن توری نصب می کنند و یا با نصب زانوی ۹۰ درجه امتداد دهانه خروجی لوله تهویه را به طرف زمین بر می گردانند. برای بازدید، تمیز کاری و تعمیر کردن تانک، تعبیه دریچه آدم رو ضروری است. بمنظور جلوگیری از حرکت اغتشاشی فاضلاب ورودی که ممکن است موجب خروج کف ناشی از عمل تجزیه فاضلاب گردد از مانع استفاده می کنند. این مانع ممکن است با نصب سه راهی و تغییر جهت دادن لوله ورودی داخل تانک از حالت افقی به عمودی عملی گردد. معمولاٌ انتهای لوله ورودی را حدود ۳۰ سانتی متر و انتهای لوله خروجی فاضلاب را ۴۵ سانتی متر پایین تر از سطح آزاد فاضلاب نصب می کنند. در حال حاضر حداکثر جمعیتی که می توان فاضلاب حاصل از فعالیت انها را با سپتیک تانک تصفیه نمود ۳۰۰ تا ۴۰۰ نفر توصیه شده است. با نصب دیواره در داخل فضای سپتیک تانک حجم آن را به دو قسمت تقسیم می کنند، بطوریکه حجم فضای مربوط به ورود فاضلاب دو برابر حجم فضای قسمت خروجی باشد.
محاسبات سپتیک تانک:
برای محاسبه حجم سپتیک تانک پلی اتیلن اطلاع از مقدار فاضلاب جمع آوری شده در شبانه روز در ساختمان ضروری است. حجم سپتیک تانک پلی اتیلن بر حسب مقدار فاضلاب تخلیه شده در آن متفاوت و بشرح زیر است: ۱٫ اگر حجم فاضلاب جمع آوری شده در شبانه روز تا ۲ متر مکعب باشد، حجم تانک ۳ متر مکعب منظور می شود. ۲٫اگر حجم فاضلاب ۲ تا ۶ متر مکعب باشد، حجم تانک ۱٫۵ برابر حجم فاضلاب محاسبه می گردد. ۳٫اگر حجم فاضلاب ۶ تا ۶۰متر مکعب باشد حداقل حجم تانک مطابق رابطه زیر بدست می آید:
V=4500+0.78Q کیو(Q) معادل مقدار فاضلاب جمع آوری شده در شبانه روز وی(V) معادل است با حداقل حجم سپتیک تانک
جدیدترین خبر اینکه سپتیک تانک پلی اتیلن دوجداره پروژه صرافی سامان تعیین کننده قیمت طلا، سکه بهار آزادی، دلار، ارز، لیره و یورو در ایران به ظرفیت سپتیک تانک 30 متر تولید و نصب گردید .
جدول ظرفیت سپتیک تانک پلی اتیلن:
کوچکترین سایز سپتیک تانک پلی اتیلن قابل تولید 2 متر مکعب با قطر لوله 1.2 متر و طول 1.77 متر می باشد و بزرگترین سایز سپتیک تانک تولیدی دارای ظرفیت 126 مترمکعب می باشد . سپتیک تانک پلی اتیلن دوجداره در بزرگترین قطر می تواند 3 متر در طول 18 در کارخانه تولید شود و ظرفیت بزرگتر از آن بصورت مونتاژ در محل کارگاه قابل تولید می باشد .
وجود دیوایدر میانی درون سپتیک تانک های بزرگ تر از 85 مترمکعب علاوه بر نقش تصفیه فاضلاب می تواند نقش ساپورت برای بالا بردن مقاومت مکانیکی را نیز بازی کند . بدنه اسپیرال در سپتیک تانک پلی اتیلن با ظرفیت 126 مترمکعب یعنی قطر 3 متر نقش بسزایی در بالا بردن ring stifness خواهد داشت . انشاءالله طی روزهای آتی اخبار خوبی در خصوص تولید لوله با قطر 3500 میلیمتر و در ادامه استفاده از این لوله در تولید سپتیک تانک پلی اتیلن فاضلاب خواهید شنید.
نحوه انتخاب قطر و طول سپتیک تانک پلی اتیلن:
سپتیک تانک های پلی اتیلنی دارای ابعاد و اندازه های متفاوتی طبق جدول فوق هستند. در بسیاری از پروژه ها بدلیل محدودینهای فضا پیمانکار مجبور به تغییر ابعاد و اندازه سپتیک تانک فاضلاب خواهد بود.
نکته: بیشترین مصرف لوله های دوجداره پلی اتیلن اسپیرال در تولید سپتیک تانک پلی اتیلن می باشد. این در حالیست که بیشترین مصرف لوله دوجداره کاروگیت در انتقال فاضلاب است. در برخی از شرکت ها از لوله کاروگیت جهت تولید سپتیک تانک استفاده می نمایند که این موضوع می تواند عواقب بسیار خطرناکی برای استفاده کنندگان از سپتیک تانک فاضلاب پلی اتیلن داشته باشد.
نقشه سپتیک تانک پلی اتیلن و نحوه تولید صحیح سپتیک تانک پلی اتیلن:
سپتیک تانک پلی اتیلن بعنوان یکی از مهمترین انواع سپتیک تانک فاضلاب امروزه بدلیل رقابت بین تولیدکنندگان با کاهش قیمت مواجه شده است. این رقابت باعث شده تولید نیز در کیفیت دارای نقصان گردد .
نقشه صحیح سپتیک تانک پلی اتیلن چگونه است؟
سپتیک تانک پلی اتیلن مخزنی است که توسط یا بافل (دیواره میانی) بصورت 2 به یک تقسیم بندی شده است. قسمت اول سپتیک تانک پلی اتیلن دوبرابر قسمت دوم سپتیک تانک پلی اتیلن است علت این موضع در تلاش در جهت افزایش آرامش در سپتیک تانک پلی اتیلن می باشد. آب ورودی به سپتیک تانک پلی اتیلن حتما می بایست توسط لوله ای تا پایین سپتیک تانک پلی اتیلن به آرامی منتقل گردد. در حقیقت سر خمیده لوله ورودی به سپتیک تانک پلی اتیلن بعنوان سیفون فاضلاب عمل نموده و بهیچ عنوان اجازه نمی دهد بوی نامطبوع فاضلاب به داخل ساختمان نفوذ نماید.
قسمت خروجی سپتیک تانک پلی اتیلن نیز حتما می بایست بصورت T از سپتیک تانک پلی اتیلن خارج گردد علت این امر جلوگیری از خروج چربی از سپتیک تانک پلی اتیلن می باشد.
ابعاد سپتیک تانک خوشبختانه متغییر بوده و در تمامی احجام قابل تولید است. بدین معنی که سپتک تانک در تمامی حجم ها و ابعاد قابل تولید است. بطور مثال سپتیک تانک 3.5 مترمکعبی نیز با قطر لوله 1.2 متر و طول 3.1 متر تولید و قابل ارائه به بازار می باشد.
سپتیک تانک طبق فرمول متکاف نمی تواند کمتر از 4.5 مترمکعب باشد لیکن مثال فوق صرفا جهت نشان دادن قدرت مانور خط تولید سپتیک تانک ارائه گردیده است. یکی از پر کاربردترین احجام سپتیک تانک پلی اتیلنی ، سپتیک تانک 10 مترمکعب می باشد. قیمت سپتیک تانک 10 مترمکعب از 1690000 تومان یا 16.900.000 ریال آغاز و تا 107.000.000 ریال ادامه دارد. قیمت سپتیک تانک به چند دلیل از جمله جنس بدنه سپتیک تانک و میزان خاکی که بر روی سپتیک تانک خواهد آمد قابل تغییر است. بطور مثال قیمت سپتیک تانک پلی اتیلن 10 مترمکعب بسته به اینکه سپتیک تانک پلی اتیلن دولایه و یا سه لایه بایشد و یا دوجداره از 24 میلیون ریال آغاز و تا 72 میلیون ریال در حالت عادی ادامه دارد.
متاسفانه برخی همکاران سپتیک تانک پلی اتیلنی دولایه را به جای سپتیک تانک پلی اتیلنی دوجداره به مشتریان عرضه می کنند که این کار می تواند تبعات سنگینی در کاربری دستگاه سپتیک تانک داشته باشد. در صورت استفاده از سپتیک تانک پلی اتیلن دولایه حتما می بایست ایمنی سپتیک تانک توسط سازه نگهبان تامین گردد.
پلی اتیلن مورد استفاده در سپتیک تانک پلی اتیلن دوجداره دارای چه مشخصاتی است؟
سپتیک تانک پلی اتیلن بعنوان یکی از معتبرترین مارکهای تولید سپتیک تانک پلی اتیلن دارای ویژگی هایی است از جمله اینکه تحمل بار خاک بدون سازه نگهبان را براحتی داراست. همچنین اطراف سپتیک تانک پلی اتیلن دوجداره نیاز به استفاده از خاک سرند شده ندارد. چرا که ضخامت بدنه بسیار بالای سپتیک تانک پلی اتیلن (10 سانتیمتر) امکان بالا بردن ایمنی حتی در صورت اشتباهات انسانی را فراهم نموده است.
سپتیک تانک پلی اتیلن و تفاوت انواع مدل های سپتیک تانک پلی اتیلن:
سپتیک تانک پلی اتیلن می تواند با انواع مختلف پلی اتیلن با دانسیته بالا و پلی اتیلن با دانسیته متوسط تولید گردد. HDPE RIGID PE100 بهترین نوع پلی اتیلن جهت تولید سپتیک تانک پلی اتیلن دوجداره می باشد. سپتیک تانک پلی اتیلنی که توسط برخی از شرکتها تولید میگردداز نوع پلی اتیلننرم با رنگ سفید، آبی و یا سیاه که ضخامت بدنه آنها بیش از 15 میلیمتر نخواهد بود. این نوع سپتیک تانک بدلیل عدم استفاده بصورت دفنی دارای خطرات بسیاری می باشد.حتی در صورت استفاده این نوع سپتیک تانک پلی اتیلنی بصورت دفنی امکان شکستن دیواره و ایجاد حفره عمیق فاضلاب بسیار زیاد خواهد بود. لذا پیشنهاد می گردد درخرید سپتیک تانک پلی اتیلنی حتما به این موضوع دقت کنید که سپتیک تانک پلی اتیلن باید از پلی اتیلن با چگالی بالا و از نوع پلی اتیلن سخت باشد .
سپتیک تانک دوجداره پلی اتیلن در حقیقت مخزن دوجداره پلی اتیلنی است که با یک دیواره یا حائل میانی به دو قسمت تقسیم شده است به نحوی که 1/3 از سپتیک تانک جهت زلال سازی و 2/3 سپتیک تانک جهت آرام سازی و ته نشینی فاضلاب خروجی از منبع تولید فاضلاب استفاده می گردد. وجود ونت در سپتیک تانک پلی اتیلنی بسیار مهم می باشد چرا که بواسطه فعالیت باکتری بی هوازی مقدار زیادی گاز متان تولید میگردد که بسیار اشتعال زا می باشد و از طریق لوله ونت این نوع گاز به خارج از فضای سپتیک تانک منتقل می گردد.